مالدیو ایران کجاست؟
یکی از بهترین مقصدها در خلیج فارس، جزیره شیدور نام دارد که به «مالدیو ایران» شهرت پیدا کرده است. زیبایی خیرهکنندهی این جزیره بهتازگی موردتوجه اکوتوریستها قرار گرفته و آن را به مقصدی بکر و خاص برای گردشگرانی با سلیقهی متفاوت تبدیل کرده است. اما دسترسی به این جزیره کار چندان آسانی نیست.چون هیچ پرواز مستقیم یا خط ریلی ویژهای وجود ندارد تا شما را به شیدور برساند . همین دور از دسترس بودن است که شیدور را به بهشت اکوتوریستها، به مالدیو ایران تبدیل کرده است.
سفر به شیدور
خلیج فارس دارای 4 جزیره مرجانی است که یکی از این جزایر، جزیره شیدور نام دارد. این جزیرهی غیرمسکونی بین دو جزیره لاوان و هندورابی واقع شده .و این روزها در بین گردشگران و بلاگرها به مالدیو ایران شهرت پیدا کرده است.
مساحت تالاب 1.2 کیلومتر مربع است که 1.5 کیلومتر از جزیره لاوان و 170 کیلومتر از شهر بندر لنگه، فاصله دارد. شیدور، یکی از کوچکترین جزایر خلیج فارس است .که از مجموع وسعت آن، 98 هکتار به پناهگاه حیاتوحش اختصاص دارد و 870 هکتار آن، متشکل از تالاب است. ساحل شیدور هم که به «ساحل مارو» معروف شده است، هم صخرهای شکل و هم به صورت ماسهایست.
در سال 1366 این جزیره زیر نظر سازمان حفاظت محیطزیست به عنوان پناهگاه حیاتوحش و منطقهی طبیعی و محافظت شده، شناخته و معرفی شد. لازم به ذکر است که در سال 1378 نیز نام این تالاب در کنوانسیون جهانی رامسر به عنوان یکی از تالابهای مهم بینالمللی به ثبت رسید.
نام دیگر جزیره
جزیره شیدور به «جزیره ماران» یا مارو نیز معروف است. اما دلیل آن چیست؟ مارهای سمی زیادی در این تالاب وجود دارند که سیاهرنگ و کوچک هستند، همین امر موجب شده است که به جزیره شیدور، جزیره ماران نیز بگویند. البته لازم به ذکر است که مردم آن منطقه به لهجه محلی به آن، جزیره مارو میگویند.
همانطور که در ابتدا به آن اشاره کردیم، شیدور یکی از چهار جزیره مرجانی خلیج فارس به شمار میرود. دلیل آن هم تودههای مرجانی بسیار زیبایی است که در تالاب شیدور در جنوب جزیره، تشکیل شده است. این تالاب برای محیطزیست بسیار اهمیت دارد و به همین دلیل برای جلوگیری از آسیب آن، کاربری مسکونی را از این منطقه سلب کردهاند.بنابراین امکان کمپزدن در این جزیره وجود ندارد.
گونه های گیاهی و جانوری جزیره شیدور
پوشش گیاهی جزیره شیدور اغلب شامل لیسیوم، سودا، آتریپلکس و گونههای سیپروس، ارودیوم و نستورا است. که جزوی از گونههای علفی محسوب میشوند. از دیگر گونههای گیاهی که در این منطقه وجود دارد، میتوان به گل جالیزی، بارهنگ، چوچ که به درخت مسواک نیز معروف است، پیر گیاه و گل ماهور شرقی اشاره کرد.
این جزیره تنها آبسنگ مرجانی محافظتشده در ایران است که به زیستگاه آبزیان مختلفی تبدیل شده است. جزیره شیدور، موفق به کسب مقام در فهرست مهمترین آبسنگهای مرجانی از اتحادیه بینالمللی حفاظت و منابع طبیعی (IUCN) شده است.
همچنین در مالدیو ایران – شیدور – انواع پستانداران دریایی اعم از نهنگها و دلفینها هم زندگی میکنند، اما هیچ پستاندار خشکزی تاکنون در این تالاب دیده نشده است. گزارشات درباره جزیره شیدور حاکی از این است که 19 گونه مرجان در این تالاب وجود دارند.

شیدور زیستگاه حیوانات بینظیر
خوشبختانه، تالاب شیدور به یک واسطه برای اتصال لاکپشتهای این منطقه به شبکه مناطق مهم لاکپشتهای دریایی در جنوب شرق آسیا و اقیانوس هند، تبدیل شده است. اهمیت این موضوع به این جهت است که موجب میشود برنامههای حفاظتی و مدیریتی روی گونههای لاکپشتهای جزیره شیدور بهصورت منسجم اجرا شود.
از دیگر نکاتی که جزیره شیدور را به مکانی مناسب برای حفاطت از گونههای متنوع جانوری تبدیل کرده است.میتوان به این مورد اشاره کرد که این جزیره محلی مناسب برای نگهداری پرندگان دریایی شناخته شده در سطح جهان است.
همچنین، شیدور یک زیستگاه عالی برای تخمگذاری پرستوی دریایی گونهسفید، کاکلی بزرگ، کوچک و پشت دودی در ایران به شمار میرود. در واقع جزیره شیدور بیشتر دارای کاربری زیستگاهی برای مارها، پرندگان (اغلب پرندگان مهاجر) و لاکپشتها است و از همین جهت بکر بودن است که به مالدیو ایران شهرت پیدا کرده است.
از اوایل اردیبهشت ماه تا آخر مرداد ماه هرسال، پرستوهای دریایی به تالاب شیدور میآیند. زیرا شیدور بهترین مکان برای تخمگذاری پرستوهای دریایی است. رطوبت و گرمای تالاب در این ماهها بسیار زیاد است و اصلا فصل مناسبی برای ورود گردشگران نیست.اما در ماههای پاییز و زمستان، شیدور مقصدی بکر و مناسب و متفاوت برای گردشگران محسوب میشود.
جزیره شیدور اصلا مکان مناسبی برای سکونت و اقامت گردشگران نیست .تنها به دلیل زیبایی خیرهکنندهای که دارد، میتوانید ساعاتی در روز را به بازدید از این محل اختصاص دهید و سپس از آن منطقه خارج شوید تا آسیبی به آن وارد نشود.
از آنجایی که این تالاب، محلی مناسب برای حفاظت از گونههای جانوری کمیاب است . به هیچ عنوان برای کمپزنی و اقامت در شب مناسب نیست.و هیچ امکانات رفاهی مناسبی برای انسانها در آن تعبیه نشده است.
برای مطالعه مقالات بیشتر اینجا کلیک کنید.