دریاچه گهر نگینی بر دامنههای رشته کوه زاگرس
یکی از زیبایی های استان لرستان دریاچه گهر است که از بزرگترین دریاچههای آب شیرین کشور است. این دریاچه کوهستانی با طبیعت بکر خود و آن آب زلال و شفافش، هر گردشگری را جذب خود میکند؛ بهخصوص که یکی از بهترین مکانها برای صید قزلآلا به حساب میآید. اگر هم به کوهنوردی علاقهمند هستید، امکان صعود به قلههای اشترانکوه در اطراف دریاچه نیز وجود دارد که میتواند گزینهای عالی برای شما باشد تا با یک تیر دو نشان بزنید و هم از دریاچه دیدن کنید و هم یک کوهنوردی مفصل داشته باشید.
چگونه به دریاچه گهر سفر کنیم؟
برای رسیدن به دریاچه گهر راه نسبتا سختی در پیش دارید. خوشبختانه این منطقه تاکنون از آسیبهای انسانی در امان مانده و همچنان بکر باقی مانده است. بهترین فصل برای سفر به این دریاچه فصل بهار و تابستان است اما به دلیل حفظ پوشش گیاهی و دارویی منطقه معمولا محیط بانی منطقه از نیمه ی اردیبهشت تا اواسط خرداد ماه از رفت و آمد به این دریاچه جلوگیری می کنند.
برای سفر به دریاچه گهر ابتدا باید به استان لرستان بیایید. از آنجا دو راه برای رسیدن به دریاچه گهر وجود دارد. یکی از مسیر شهرستان دورود و دیگری از شهرستان الیگودرز.
چرا باید این دریاچه را ببینیم؟
این دریاچه در کنار دریاچههای زریوار و پریشان یکی از بزرگترین دریاچه های آب شیرین ایران است و به دلیل سختی رسیدن به آن از جاهاییست که هنوز بکر مانده. قرار گرفتن در بین کوههای اشترانکوه که به آلپ ایران شهره است و دیدن منطقهای حفاظت شده که پوشش گیاهی و جانوری متنوعی را در برگرفته، از دیگر دلایل سفر به این دریاچه است.
گهر بزرگ در ۸۵ هکتار، بین ۴ تا ۲۸ متر عمق دارد و بنابراین هرچند عکسهای زیادی از شنا کردن آدمها در دریاچه به ثبت رسیده ولی به دلیل عمق این دریاچه به صلاح نیست که در آبش شنا کنیم.
گهر، دریاچهای شفاف با آبی زلال است که در برخی جاها میشود کف آب و ماهیان در رفت و آمد را دید. ساحل گهر بزرگ در برخی از قسمتها( ضلع غربی و شرقی) ماسهای است و در بقیه نقاط صخرهای.
در قسمت بالا و پایین این دریاچه نیز دو جنگل و پوشش گیاهی وجود دارد که با نابودی فاصله زیادی ندارند، از این روست که دریاچه در عکسهایش زیباتر است و از نزدیک چندان از آنهمه سبزی خبری نیست.
بستر دریاچه گهر که آبش از رودخانه تاپله تامین میشود، سنگیست. آب رودخانه تاپله، ابتدا وارد گهر کوچک میشود و از آنجا به گهر بزرگ میریزد و از آنجا به طرف دره میرود. آب با حجم ۱۰ فوت مکعب بر ثانیه داخل دریاچه شده و با حجم ۲۰ فوت مکعب بر ثانیه خارج میشود و دلیل این افزایش حجم هم، وجود چند چشمه در قسمت انتهایی دریاچه است.
برای مطالعه مقالات بیشتر اینجا کلیک کنید.
تفریح های دریاچه گهر
ماهیگیری
دریاچه گهر از اصلیترین زیستگاههای ماهی قزل آلای رنگینکمان و خال قرمز است و اگر به ماهیگیری علاقهمند هستید، باید با مراجعه به واحد محیط زیست در غرب دریاچه، مجوز صید ماهی با تک قلاب را بگیرید.
قایقسواری
قایقسواری با قایق بادی یکی از تفریحهای مفرح دریاچه گهر است که میتواند روح و روانتان را حسابی جلا دهد. برای این منظور باید تجهیزات قایق بادی را همراه خود داشته باشید.
طبیعتگردی و عکاسی
منطقه دریاچه گهر پوشش گیاهی متنوعی دارد و از بلوط و پسته وحشی و چنار گرفته تا انجیر، زبان گنجشک، سیب، زالزالک، کنار کهور، گلهای لاله واژگون، شقایق و لاله وحشی تاج خروسی و… در آن به چشم میخورد. به همین دلیل پیادهروی در اطراف دریاچه و لذتبردن از این طبیعت دیدنی، قطعا برایتان دلچسب و بهیادماندنی خواهد بود؛ بهمراه داشتن یک دوربین عکاسی را فراموش نکنید تا چشماندازهای بینظیر آن را برای همیشه ثبت کنید.
کوهنوردی
با توجه به قرارگیری دریاچه در منطقه کوهستانی اشترانکوه، اگر به کوهنوردی و طبیعتگردی هستید و امکانات لازم را در اختیار دارید، میتوانید از این فرصت بینظیر نهایت استفاده را ببرید و خاطره خوشی را برای خودتان رقم بزنید؛ هرچند که مسیر منتهی به دریاچه نیز، خود یک کوهنوردی جانانه و چند ساعته را میطلبد.
برای مطالعه مقالات بیشتر اینجا کلیک کنید.