بزرگترین دریاچه ترکیه ( وان )
ترکیه کشور بزرگی است. با این حال، وان را به عنوان بزرگترین دریاچه آن میشناسند. در سرتاسر منطقه خاورمیانه، وان دومین دریاچه بزرگ به شمار میرود. جزیرههای متعددی در اینجا وجود دارند که هر کدام میتواند فرصتی ایدهآل به منظور کنکاش و کاوش باشد. در برخی قسمتها و سواحل آن، فرصت برای آب تنی کردن فراهم است.
وسعت دریاچه حدود 3755 کیلومتر مربع است. برای درک ابعاد این دریاچه بد نیست بدانید وسعت آن پنج برابر کلان شهری همچون تهران است! وان در شرق کشور ترکیه و در نزدیکی شهری به همین نام قرار گرفته است. جالب است بدانید شهر وان، مرکز استانی به همین نام محسوب میشود.
با رسیدن به دریاچه Van، حوالی آن کوههای بلندی را مشاهده خواهید کرد که ارتفاع برخی از آنها یک کیلومتر را نیز رد میکند. آبهای جاری از این کوهها همراه با آب باران، اصلیترین منابع تامین آب دریاچه به شمار میروند. این دریاچه از نظر برخی گونههای طبیعی منحصربهفرد است. برخی حیوانات آبزی موجود در آن فقط در این آب دوام آورده و هیچ کجای دنیا وجود ندارند.
مشخصات دریاچه
عمق دریاچه به طور کلی بین 170 الی 400 متر متغیر است. البته عمیقترین قسمت آن در ضلع غربی قرار گرفته و دارای عمق 450 متر است. هر چه به سمت شرق دریاچه Van حرکت میکنیم، از عمق آن کاسته میشود. باید بدانید آب دریاچه قلیایی است، به طوری که pH آن حدود 9.8 گزارش شده و از سدیم و نمک زیادی متشکل میشود. به همین دلیل نمیتوان از آن برای کشاورزی یا آشامیدن استفاده کرد. در صورت تمایل برای شنا کردن نیز باید این موضوع را مد نظر داشته باشید. با این حال، ویژگیهای آب دریاچه سبب شده از آن در صنعت استفاده شود. به عنوان نمونه میتوان به ساخت انواع پاککننده اشاره کرد.
این دریاچه در ارتفاعی حدود 1600 متر بالاتر از سطح دریا واقع شده و به همین دلیل مخصوصا در زمستانها، به شدت سرد میشود. با این حال غلظت بالای نمک آب آن از یخزدگی جلوگیری میکند. در طول فصل زمستان، فقط قسمتهای کم عمق شمال دریاچه یخ میزنند.
کشفی بزرگ در دل دریاچه Van
چندی پیش اعلام شد قلعهای سه هزار ساله در اعماق دریاچه وان کشف شده است. این قلعه به زمان امپراطوری اورارتو در عصر آهن برمیگردد. امپراطوری نام برده در اطراف دریاچه ارومیه و وان تشکیل شد. بر اساس اکتشافات، گستره قلعههای کشف شده زیر آب حدود یک کیلومتر بوده و در برخی نقاط دارای ارتفاعی حدود 4 متر است!
در کتابهای تاریخی، از اورارتو با نامهای پادشاهی وان و نیز پادشاهی آرارات نیز یاد میکنند. این تمدن در عصر آهن شکل گرفت و منطقه تحت حکومت آنها دریاچه ارومیه، وان و بلندیهای کشور ارمنستان بود. مردم اورارتو از اجداد گرجیها و ارمنیهای باستان بوده و بین سالهای 1500 تا 600 قبل از میلاد در این منطقه حکمفرمایی میکردند.
جزایر دریاچه وان

جزیره آکدامار
این دومین جزیره بزرگ دریاچه وان به شمار میرود. وسعت آن حدود 0.7 کیلومتر بوده و فاصلهاش از ساحل 3 کیلومتر است. داشتن طبیعتی زیبا در کنار یک کلیسای باستانی ارمنی، اصلیترین دلایل جذابیت آن برای توریستها است. اگر دوست دارید در آکدامار کمی طبیعتگردی کنید، باید به قسمت غربی آن بروید. در آن جا صخرهای آهکی با ارتفاع 80 متر مشاهده خواهید کرد! در صورت تمایل به تماشای چشمهای جوشان در دل این جزیره، باید به شرق آن مراجعه کنید.
کلیسای صلیب مقدس به عنوان سازهای بسیار زیبا، در دل جزیره آکدامار قرار گرفته است. کلیسا در نزدیکی ساحل قرار داشته و عمر آن حدود هزار سال تخمین زده میشود. در دهمین قرن میلادی، پادشاهی که به منطقه محل قرارگیری دریاچه وان حکمفرمایی میکرد، دستور داد یک قصر، کلیسا و صومعه در جزیره آکدامار ایجاد کنند. از قصر و صومعهای که در کنار کلیسای صلیب مقدس ایجاد شد، کمتر بقایایی باقی مانده، هر چند کلیسای نام برده به خوبی سر پا است. نه تنها دیوارهای آن سالم باقی ماندهاند، بلکه نقش و نگار و حکاکیهای روی آنها نیز به خوبی دیده میشوند.
جزیره آدیر
پیش از آکدامار، آدیر بزرگترین جزیره وان به شمار میرود. در اینجا نیز یک کلیسای تاریخی ارمنی وجود دارد. نام آن سنت جرج است. قدمت کلیسا حدود 700 سال بوده و تا حدود سیصد سال پیش همچنان مورد استفاده قرار میگرفت.
طی دوران نسلکشی ارامنه، جزیره نام برده نقش مهمی در حفظ جان ارامنه ایفا کرد. در اوایل قرن بیستم و زمان بروز این رخداد فجیع، حدود 12 هزار زن و مرد ارمنی برای فرار از مرگ به جزیره آدیر پناه بردند.
علاوه بر آدیر و آکدامار، دو جزیره معروف دیگر نیز در دریاچه Van وجود دارند. آنها جارپاناک و کوش نام داشته و خالی از سکنه هستند، هر چند روزگاری، مردمانی در آنها زندگی میکردند. در حال حاضر بقایایی از کلیساهای قدیمی و تعدادی سازه باستانی دیگر با عمر نامشخص درونشان وجود دارد. بد نیست بدانید نام دیگر جزیره کوش، جزیره پرنده است. علت نامگذاری به این صورت، سکونت داشتن گونههای متعددی از پرندگان در آن محسوب میشود.
با وجود وسعت این دریاچه، هیچ ساحلی به صورت عمومی به منظور شنا کردن برایش در نظر گرفته نشده است. با این حال، بر اساس تجربه، برخی سواحل آن در مقایسه با بقیه برای شنا کردن مناسبتر هستند. به عنوان نمونه یک ساحل مناسب برای شنا کردن در 20 کیلومتری جنوبی شهر وان و در شهر ادرمیت وجود دارد. در صورتی که به شنا کردن در دریاچه اصرار دارد، بهتر است در هتلهای شهر وان اقامت کنید. آنها دارای ساحل اختصاصی برای خود هستند.
برای مطالعه مقالات بیشتر اینجا کلیک کنید.